Кодове, машини, вълшебни флашки, принтери, хартиени бюлетини. С какво и как да

...
Кодове, машини, вълшебни флашки, принтери, хартиени бюлетини. С какво и как да
Коментари Харесай

Експерт: Трябва по 1 хакер до всяка от 10-те хил. машини, за да се манипулира вотът

Кодове, машини, вълшебни флашки, принтери, хартиени бюлетини. С какво и по какъв начин да гласоподава българският гласоподавател се спори от години. Някои партии се опасяват от машината, останалите – от индивида.   

 
Машината е отречена в целия Европейски съюз, в целия Европейски съюз! Защото европейците знаят нещо, което ние настойчиво отхвърляме да разберем. Машината може да бъде употребена единствено като принтер, единствено тогава е надеждна. Хартията се брои от хората, това е най-надеждният метод за броене на гласовете.  
Радомир Чолаков, ГЕРБ 
Това, което тормози и нас, тормози и хората е недоверието от протокола, който излиза в края на изборния ден от машините.  
Мая Димитрова, Българска социалистическа партия
Като да вземем за пример „ Дневникът е фалшифициран “ и това, че положените подписи в изборния лист не дават отговор на броя на подадените гласове с машина.
Ерсен Анисова, ДПС 

2020-а година. ГЕРБ внася план за гласоподаване с машини във всички изборни секции с над 300 гласоподаватели, само че и с опция за хартиено гласоподаване. В този момент ДПС и БСП са на друга от сегашната си позиция и искат 100% машинен избор.  

 
Действията на секционните изборни комисии са такива, че няма по какъв начин да има доверие в изборния развой. Не може при 2/3 сбъркани протоколи, задрасквани, подписвани и неподписвани да има доверие.  
Йордан Цонев, Движение за права и свободи, 8.10.2020 г.  
Само в Индия и Венецуела се гласоподава единствено с машина. Какво толкоз се напъвате с това машинно гласоподаване. 
Вежди Рашидов, ГЕРБ, 8.10.2020 г.  

Машините влизат в секциите – на 8 февруари 2021 година у нас идват и първите 300 машини, а на изборите на 4-ти април към този момент гласувахме смесено. Тогава е регистриран и рекордно невисок брой невалидни бюлетини - 33 678 или 2,59%.   

 
Защото единствено с хартиени бюлетини можете да печелите избори. Въведат ли се машините, пристигна ли честността във секции, ГЕРБ в никакъв случай няма да завоюва не избори, не първо място, ами може би процентната преграда.  
Георги Свиленски, БСП   

В късото 45-о Народно заседание машините печелят - по предложение на „ ИТН “, в секциите с над 300 гласоподаватели се гласуваше единствено с машини. Изборите на 11 юли 2021ва бяха първите, на които гласувахме напълно с машина. Целта – да се понижи броят на невалидните бюлетини и сбърканите протоколи. И тя е реализирана.    

На първия избор след въвеждането на машинното гласоподаване - юли 2021 невалидните бюлетини са 0,34%. На парламентарните избори през ноември - 0,42%, а на президентските едвам - 0,17%. За съпоставяне – делът на недействителните гласове на локалните избори 2019-а година, когато се гласоподава единствено с хартия, е 15,09%.  

Въпреки дребния брой сбъркани протоколи и невалидни бюлетини, партиите дават крачка обратно и споделят, че машините крият риск от операция на вота.  

На 12 април 2022 г. БСП внася проектозакон за връщане на хартиените бюлетини, тогава не получават поддръжка. Няколко месеца по-късно в нощта сред 1 и 2 декември тази година, депутатите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия взеха решение, че хартията се връща и отново ще се гласоподава смесено, а машината просто ще разпечатва бюлетини, няма да брои и да вади протоколи. Разписките от машините за гласоподаване ще се броят ръчно.  

 
Tупане с краче детско – желая си машинката, желая си машинката, ами имате си я машината, хайде към този момент да го спрем тоя цирк и тоя спор.
Радомир Чолаков, ГЕРБ
Основното е недоверието в машините и това, че хората не излязоха да гласоподават, именно това, че имат притеснения, поради несправяне.  
Мая Димтрова, БСП  

Според специалистите обаче не машината, а индивидът е по-възможно да сгреши, до момента в който брои. Спас Иванов е специалист по киберсигурност и съгласно него би трябвало да има най-малко по един хакер до всяка една от 10-те хиляди машини в страната, с цел да има възможност вотът да се манипулира.  

 
Манипулацията изисква съществуването на голям брой хора обединени в тази кауза трябва да бъдат забъркани членове на ЦИК, на компанията, която поддържа, на хората, които пазят машините, в секционните изборни комисии.  
Спас Иванов, киберексперт  

От друга страна българската процедура с обичайните избори и хартиените бюлетини е толкоз неприятна, че машинното гласоподава е единственият метод да се подсигурява някакво равнище на почтеност на изборите.   

 
Машината, както знаем, брои по-добре от хората. Така че те имат доста по-добра отбрана от хартиената бюлетина, тя има такава ретро отбрана във тип на някакви хартиени отбрани. Разбира се, разписката има щемпел на гърба и в този момент той е неповторим, може да бъде създаден по-лесно, в сравнение с да бъде подправен QR-кода.
Веселин Тодоров, шеф на „ Сиела Норма “  

Според шефа на „ Сиела Норма “ Веселин Тодоров досега никой не е съумял да разбие стратегиите на фирмата-производител на машини и да фалшифицира изборите.  

А може ли да се подмени флашка след края на изборния ден?  

 
Това значи, че цялата ЦИК, която поставя автограф, който е неповторим, правена единствено за нея, да се съгласи да взе участие в сходна интрига. Това значи, че всички партии и техните представители би трябвало да имат единодушие по това по какъв начин да манипулират даден протокол. Не, не е допустимо.  
Веселин Тодоров, шеф на „ Сиела Норма “  

Как ще гласуваме – топката още веднъж е ръцете на депутатите, откакто президентът Румен Радев наложи несъгласие на последните промени в Изборния кодекс.  

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР